Google Tech Talks @ Vrije Universiteit Amsterdam

In de Kerkzaal op de zestiende verdieping van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, kwamen op vrijdag 22 november 2013, meer dan vijftig Bachelor en Master Computer Science studenten samen om een Tech Talks van Google bij te wonen. Als hoofdspreker was JC van Winkel aanwezig, een alumni van de Vrije Universiteit en Site Reliability Engineer bij Google in Zurich. Na zelf voor verschillende bedrijven gewerkt te hebben, kreeg hij via Linkedin het verzoek of hij zou willen solliciteren naar een functie bij Google. Hij vertelde ons hoe hij twee telefonische interviews en vijf interviews op een Google locatie moest doorlopen, om de baan te krijgen en die ondanks twee maal toe in discussies te belanden alsnog de baan kreeg aangeboden. De bekende 20% regeling waarbij medewerkers van Google, hun tijd mogen besteden aan hun eigen projecten, gebruikt hij om op verschillende universiteiten presentaties te geven om meer Googlers aan te trekken.

Tijdens het twee uur durende presentatie van een zeer energieke meneer van Winkel, besprak hij  hoe Larry Page en Sergey Brin, Google zijn gestart tijdens hun studie aan Stanford University. Vooral de missie om alle informatie in de wereld te organiseren en universeel beschikbaar te maken werd zeer benadrukt. Het is die Big Hairy Audacious Goal, die ervoor zorgt dat Google continu in beweging blijft en wordt gezien als een van de populairste werkgevers in de wereld. Dat en natuurlijk het gratis eten, riante salaris en de interactieve campussen, waar werknemers in de watten worden gelegd. Maar ondanks alle luxe probeerde Van Winkel, de studenten vooral duidelijk te maken, dat er wel degelijk wordt gewerkt bij Google.

Als Site Reliability Engineer houdt de heer van Winkel zich voornamelijk bezig met ervoor zorgen dat de websites van Google in de lucht blijven. Met de ambitie om een up-time te hebben van 99,999%, zorgt dat voor heel veel uitdagingen. Hij vertelde ons dat Google vooral uitgaat van eigen kracht en met generieke hardware en innovatieve koelingssystemen kosten weet te besparen, zonder onder te doen voor andere diensten. Van de nederige eerste setup, tot de gigantische voetbalvelden aan servers, die verspreid staan over de hele wereld.

Google-First-SetupThe First Setup – Stanford University – 1998

google-servers

Current Setup – Around the World 2013

Behalve Site Reliability Engineers vertelde hij ook over de verschillende projecten waar Software Development Engineers zich mee bezig houden. Van Google Chrome waar aan wordt gewerkt in Denemarken tot aan Google Glass in Silicon Valley. Zowel Site Reliability Engineers als Software Development Engineers werken verspreid over de wereld in groepen van 3 tot 7 personen, in een vrij platte organisatie. Als Software Development Engineers besteden veel van hen hun 20% projecten aan het creëren van nieuwe features voor de software. Met de enorme velden aan servers, kunnen projecten snel uitgevoerd en bij succes geïmplementeerd worden.

Ondanks de uitdagingen die het werken bij Google heeft, hebben ze alsnog een tekort aan Engineers. Tijdens dit evenement werden zowel Bachelor als Master Computer Science studenten gestimuleerd te komen solliciteren bij Google. Voor studenten die nog niet klaar zijn met hun studie zijn er “internships”, niet zoals in de film The Internship met Vince Vaughn en Owen Wilson, maar alsnog uitdagend. STEP, wat staat voor Summer Trainee Engineering Program, is een zomer stage waar Computer Science studenten met ervaring in Java, Python, C of C++, zelf mee kunnen maken hoe het is om te werken bij Google. In tegenstelling tot andere bedrijven, betaald Google deze studenten een volwaardig salaris en zorgen ze voor een visum, huisvesting en mogen stagiaires ook gratis eten op Google campus. Google wilt daarnaast vooral vrouwen en studenten met een handicap, ondersteunen door middel van de Anita Borg Memorial Scholarship ter waarde van €7.000,-.

Ter afsluiting besprak de heer van Winkel, hoe het proces verloopt bij het solliciteren bij Google. Vooral het feit dat je onmogelijke puzzels moet oplossen werd naar het land der fabelen verwezen. Om studenten alsnog een idee te geven van het type vragen dat ze konden krijgen, werden ze opgedeeld in verschillende groepen en kregen ze een interview vraag toegewezen.

Een van die vragen ging als volgt:

Ontwerp en beschrijf een systeem/applicatie die op de meest efficiënte manier een rapport produceert van de top 1 miljoen Google zoekopdrachten. Je hebt de volgende middelen tot je beschikking:

 1. 12 kleine servers. Ze zijn allen dual-processor machines met 4GB RAM, 4x400GB hard drives en netwerk verbonden. (Met andere woorden, een standaard kleine PC.)
 2. De log data is al voor je schoon gemaakt. Het bestaat uit 100 miljard log regels, opgesplitst in 12 320GB bestanden van 40-Byte zoek termen per regel.
 3. Je kan alleen maar doe jouw geproduceerde applicaties of beschikbare open source software gebruiken.

 

Mocht je na deze vraag jezelf op je hoofd krabben, wat meer dan normaal is, betekend dat niet dat je niet geschikt bent voor Google, maar dat je als toekomstig Engineer dit soort problemen moet gaan opzoeken en proberen op te lossen. Het antwoord Googlen is natuurlijk ook een oplossing.

Om te solliciteren naar een zomerstage bij Google ga naar: http://google.com/students/step
Voor meer informatie over de Google Anita Borg Memorial Scholarship ga naar: http://google.com/anitaborg/emea
Om op te hoogte te blijven over aankomende Tech Talks en andere Techclub evenementen ga naar: http://www.techclub.nl

Dwayne Gefferie
Voorzitter Techclub
http://www.techclub.nl

Posted on november 24, 2013 in Tech

Response (1)

 1. JC van WInkel
  november 25, 2013 at 8:21 am · Beantwoorden

  Hoi,

  Leuk verslag… Ik heb nog een kleine aanvulling: Het scholarship voor studenten met een handicap: http://www.google.com/studentswithdisabilities-europe/

  JC

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top